
Under 50 U.S.C. § 4025a, a qualifying license held by a chiropractor relocating on a spouse's military orders is valid in the new state once the applicant files orders, a marriage certificate and a notarized affidavit. Texas adds four routes, including practice without a Texas license for up to three years, and waives application and exam fees.
If you are a chiropractor married to an active-duty service member and you move because of military orders, federal law requires the new state to treat a qualifying license as valid for that state's scope of practice once you submit the application the law describes (50 U.S.C. § 4025a). Many states add their own military spouse routes on top. Texas has four, including authority to practice without a Texas license for up to three years. The federal rule has conditions, and it does not replace the new state's practice rules.
What does the federal law require?
Section 4025a of the Servicemembers Civil Relief Act was added on January 5, 2023 (Pub. L. 117-333) and rewritten on December 23, 2024 (Pub. L. 118-159). As it reads now:
- Who it covers: a servicemember or spouse with a "covered license" who relocates because the servicemember receives military orders for service in another state.
- What it does: the covered license "shall be considered valid for the scope of practice in the State of the new residence" once the applicant submits the required application to that state's licensing authority.
- The application: proof of the military orders; for a spouse, a copy of the marriage certificate; and a notarized affidavit that the applicant is who they say, that the statements are true and complete, that they have read and understand the state's licensing requirements and scope of practice and will comply with them, and that they are in good standing in all states where they hold or have held a license.
- Timing: if the licensing authority cannot act within 30 days of the application, it may issue a temporary license with the same rights as a permanent one.
- Background check: the authority may run one first.
A "covered license" must be in good standing with the issuing board, never revoked or disciplined by any state, free of any pending unprofessional-conduct investigation in any state, and never surrendered while under investigation. A DC with any past discipline does not qualify under the federal rule and should look at the state routes below.
The statute carves out licenses held under an interstate compact. That does not matter for chiropractors: there is no chiropractic licensure compact. See why there is no chiropractic compact.
What does "valid for the scope of practice" mean in practice?
It means you practice under the new state's rules, not your old state's. The affidavit itself requires you to certify that you have read and will comply with the new state's requirements and scope. If the new state requires a separate registration for a service you offered before, that requirement still applies. We file those registrations; we do not advise on scope.
What does Texas offer military spouses?
Texas sets out four routes for the spouse of an active-duty member (22 Tex. Admin. Code § 72.21):
- A Texas license on the strength of another license. If you are licensed in good standing in a jurisdiction with requirements substantially similar to Texas law, you give the board written notice of intent to practice and proof of Texas residency, including the permanent change of station orders. The board must verify your license within 10 days and issue the license within 30 days of receiving that information if it is satisfied. The license runs for a standard biennial term or 12 months, whichever is longer.
- Return of a former Texas license. If you held a Texas license that expired while you lived in another state within the past five years, and you hold a license in good standing in a substantially similar state, the board may issue a license.
- Competency by other means. A spouse never licensed anywhere may show professional competency, other than by exam results, through verified military service, training or education, to the executive director's satisfaction.
- Practice without a Texas license. With a license in good standing from a substantially similar jurisdiction, you can give the board notice, proof of residency with the PCS orders and a copy of the member's military ID. The board must confirm your authority within 30 days. You may then practice while the member is stationed in Texas, for no more than three years. After a divorce, you may continue until the third anniversary of the board's confirmation.
The board must exempt an eligible spouse from application and exam fees (§ 72.21(f)). Separately, Texas gives service members who hold a license an extra two years for CE and other renewal requirements (§ 72.14(j)). See Texas and Texas endorsement.
How do Arizona and Missouri treat military spouses?
- Arizona issues a license without examination to a person married to an active-duty member who is accompanying the member to a permanent change of station at an Arizona installation, if the general universal recognition conditions are met: licensed in another state for at least a year, good standing everywhere, no discipline or pending complaints, and no disqualifying criminal history (A.R.S. § 32-4302(A)).
- Missouri must decide within 30 days, rather than the usual six months, whether to waive exam, education and experience requirements for a military spouse transferred to Missouri or an adjacent state (Mo. Rev. Stat. § 324.009.3(2)).
Should I keep the old license current?
Florida exempts a licensee who is the spouse of a member of the armed forces from all license renewal provisions while absent from Florida because of the spouse's duties. The licensee must document the absence and military status, notify the board within six months of returning or of the spouse's discharge, and is excused from CE for that biennium if the change of status falls in its second half (Fla. Admin. Code R. 64B2-13.005). Check whether your home state has a similar rule before letting a license lapse; restarting later can be expensive. See reinstating a lapsed license.
Which documents should I gather before the move?
- The PCS orders, and for Texas, the member's current military ID card.
- Your marriage certificate, for the federal application and most state spouse routes.
- Proof of the new residence, which Texas requires along with the orders.
- A list of every license you hold or have held, with numbers and dates, because both the federal affidavit and Arizona's law ask about good standing in all of them.
- Verification requests to each issuing board, so the new board can confirm standing quickly. Texas has 10 days to verify under its spouse rule, and it can only meet that if the other board answers.
- A current NPDB self-query, to confirm your license is a covered license with no discipline on record.
- A notary appointment for the federal affidavit. The statute requires the affidavit to be notarized (50 U.S.C. § 4025a(c)(3)), so an unsigned or unnotarized copy does not start the clock.
File the application as soon as you have orders and an address. The federal 30-day window and Texas's 10- and 30-day deadlines run from the board's receipt of a complete application or the required information, not from your arrival.
Which route should I use?
- Short assignment, clean record: the federal rule or a state's practice-without-license route is usually fastest.
- Likely to stay, or the member may leave service: a full state license avoids losing authority when the orders end. Texas's practice-without-license route ends with the assignment or three years.
- Any past discipline: the federal rule does not apply. Look at the state route and its disclosure requirements; see disclosing past discipline.
How we help
We prepare the federal affidavit package or the state military spouse application, gather the verifications and PCS documents, and follow up until the board confirms. For most moves that is our License by Endorsement service ($499 per state); where the board waives its own fees, you pay only ours and any fingerprint costs. Boards decide every file, and we cannot promise a date. State routes are listed in our state license index.
Common questions
- Does federal law let a military spouse chiropractor practice in a new state?
- Yes, if the license is a covered license: in good standing, never disciplined, no pending investigation. After filing orders, a marriage certificate and a notarized affidavit, the license is considered valid for the new state's scope of practice.
- What if the board does not act within 30 days?
- Under 50 U.S.C. § 4025a(b), the licensing authority may issue a temporary license with the same rights as a permanent one.
- Can a military spouse chiropractor practice in Texas without a Texas license?
- Yes, with a license in good standing from a substantially similar state, after notifying the board with PCS orders and military ID. It lasts while the member is stationed in Texas, up to three years.
- Do I pay board fees as a military spouse in Texas?
- Texas must exempt an eligible military spouse from application and exam fees under 22 Tex. Admin. Code § 72.21(f). Fingerprint costs may still apply.
Need Help with Your Application?
We handle the chiropractic licensing process end-to-end — eligibility screening, documents, board follow-ups, and tracking.
